Η Καρδίτσα: Ιστορία της περιοχής

Ο νομός Καρδίτσας κατέχει το νοτιοδυτικό τμήμα της Θεσσαλίας και είναι ο μικρότερος από τους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας. Είναι χώρα πεδινή στο 49% της επιφάνειάς της, ορεινή στο 42% και ημιορεινή στο 9%. Οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές βρίσκονται κυρίως στα δυτικά του νομού. Εκεί υψώνονται οι προεκτάσεις της Πίνδου και των Αγράφων που δημιουργούν μαγευτικά ορεινά τοπία που γοητεύουν τον επισκέπτη. Ατέλειωτος σαν καταπράσινη θάλασσα απλώνεται στα βορειοανατολικά ο Θεσσαλικός κάμπος που διασχίζεται από τους παραπόταμους του Πηνειού.
Η γεωγραφική θέση της περιοχής από πολύ νωρίς αποτέλεσε το πέρασμα, σημείο συνάντησης, συναλλαγών και επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών λαών και ομάδων και συνεπώς συντέλεσε στον εμπλουτισμό των επιμέρους πολιτισμικών στοιχείων και χαρακτηριστικών. Διαθέτει πολλά αξιοθέατα με κορυφαία την περιοχή της λίμνης Νικολάου Πλαστήρα που βρίσκεται στα ορεινά του νομού και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. H πόλη της Καρδίτσας είναι σχετικά νέα.
Η ίδρυση της πόλης τοποθετείται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στις αρχές του 17ου αιώνα, από Τούρκους που δεν άντεχαν τις επιθέσεις των Αγραφιωτών, αλλά και από εύπορους ‘Έλληνες. Βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Θεσσαλικού κάμπου ενώ διακρίνεται για τα πολλά παραδοσιακά πέτρινα αρχοντικά, τις πλατείες, τους πεζόδρομους και από το 2004 και για τους ποδηλατοδρόμους της.
H έκταση που καταλαμβάνει η πόλη είναι σχετικά μικρή με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να πάει στο κέντρο της από οποιοδήποτε σημείο περπατώντας. ‘Όσον αφορά την ετυμολογία του ονόματος αρκετές είναι οι ερμηνευτικές απόπειρες, αλλά λίγες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ικανοποιητικές καθώς άλλοι τη συνδέουν με την παλαιότερη Καρδίτσα Κωπαϊδας και άλλοι με το σλαβικό gradtitsa (κωμόπολη).
Η Καρδίτσα κατέχει και μια Ευρωπαϊκή πρωτιά: είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου (2-9-1943).

TOP
Arrow Chevron